Pes má jediný životný cieľ: venovať svoje srdce. J. R. Ackerley


Blog

20.03.2011 14:52

Agility

Agility je pohybová aktivita, pri ktorej tím zložený zo psovoda a psa spoločne prekonáva prekážky rozmiestnené na rovnom povrchu, v určenom poradí, v čo najkratšom čase a bez chýb.“

Čo je to vlastne aglity?

  •     Agility je vrcholový šport.
  •     Agility je rekreačný šport.
  •     Agility je hra.
  •     Agility je zábava.
  •     Agility je poslušnosť na vyššej úrovni...


Takže... Čo je to?
     
Základom agility je prekážková dráha, ktorú musí tím prebehnúť. Prekážok je niekoľko druhov a preto sa prekonávajú rôznymi spôsobmi. Parkúr vymýšľa človek na to určený – na tréningu tréner, na pretekoch rozhodca. Behá sa vonku aj vo vnútri. Povrch, po ktorom sa behá musí byť rovný – znamená to upravený trávnik, umelú trávu, rôzne koberce, piesok, piliny a podobne. Podstatné je, že prekážky sú pre psa a psovod sa ich nesmie dotknúť. Okrem toho psovod nesmie mať so sebou žiadne pomôcky, ani dobrôtky. Pes „agilití“ bez obojku a vodidla, takže je jasné, že musí poslúchať „na slovo“, prípadne „na gesto“, ideálne na ich kombináciu. Tieto návyky sa samozrejme odchodom z cvičiska nevyparia a tak máte zrazu najlepšie poslúchajúceho psa v šírom okolí.

Kategórie – všetkých deväť.

Ak sa teraz v duchu pýtate ako môže jorkšíráčik súperiť s trebárs maďarskou vyžlou, (aby som sa držala plemien, ktoré máme v klube), odpoviem vám. Postupom času sa rozdelili psy do troch veľkostných kategórií. Small – psíci s výškou v kohútiku do 34,99 cm, Medium – 35 – 42,99 cm a Large – všetky psy nad 43 cm. Kategórie sa líšia výškou skokových prekážok a dĺžkou skoku ďalekého.
Ha! A čo pes začiatočník a taký čo behá tri roky? No, záleží to od účasti na tréningoch a súťažiach, ale existujú aj tri výkonnostné kategórie: začínate v A1 – to sú začiatočníci a zotrváte v nej kým nesplníte predpísaný počet skúšok. Keď už máte „splnené“, postúpite do A2 – dalo by sa povedať pokročilí. Tu môžete zotrvať hoci aj celý zvyšok agilitnej kariéry – ak budete chcieť. Ale aj tu existuje „norma“ pre dobrovoľný postup do elitnej triedy A3. A aj keď sa do kategórie A3 dostanete, neznamená to automaticky, že tam zotrváte do konca kariéry. A3 treba obhájiť. A veru, podmienky nie sú vôbec ľahké.

Čo – to o parkúre.
     

Parkúr je často rozoberaná téma. Trinásť druhov použiteľných prekážok je stopercentnou zárukou dostatočnej variability. Súťažný parkúr má 15 – 20 prekážok a dĺžku 100 až 200 m, takže možností je nekonečne veľa. Celé sa to postaví na ploche 20 x 40 m podľa toho, čo tréner/rozhodca práve vymyslel. Aby sa v tom pretekári vyznali, každá prekážka má pridelené číslo. Niektoré prekážky sa môžu prekonať aj viackrát, preto majú občas aj zo tri čísla... Na súťažiach sa stretnete s niekoľkými druhmi parkúrov.

Ako zistiť kto je najlepší...

Súťaží existuje na svete celý kopec. Tu sa vám pokúsim priblížiť tie, s ktorými sa stretnete na Slovensku najčastejšie.
     

Najdôležitejšie sú skúšky. Alebo tiež parkúr stavaný pre každú výkonnostnú kategóriu zvlášť. Od úspechov v skúškach totiž záleží postup tímu do vyššej kategórie. V parkúroch pre jednotlivé kategórie sa menia len (podľa práve „behanej“ výškovej kategórie) výšky prekážok a dĺžka „diaľky“.

Open - otvorené behy:
O víťazstvo bojujú všetky prihlásené tímy bez ohľadu na výkonnostnú kategóriu. Výsledky týchto behov síce nezavážia pri postupe do vyššej výkonnostnej kategórie, ale ten hrejivý pocit, keď ten váš začiatočník predbehne „trojku“...
Postupom času sa posunuli v dôležitosti a dnes (aspoň na pretekoch usporiadavaných našim klubom) sa z ich súčtu vyhlasuje Grand Prix.

Behajú sa dva druhy otvorených behov, a to Open Agility a Open Jumping.
Open Agility – tento parkúr používa všetky druhy prekážok a býva pomerne technicky náročný, ale na parkúr použitý pre skúšku kategórie A3 rozhodne nemá.
Open Jumping nepoužíva zónové prekážky a býva skôr „behavejší“ a samozrejme aj časy sú rýchlejšie. Ale môžete natrafiť aj na veľmi technický jumping.

Rôzne hry – hry bývajú „open“ v pravom zmysle tohto slova. Nezriedka sa ich môžu zúčastniť aj budúci pretekári, ktorí ešte nemajú výkonnostný zošit. Hry sa nedržia žiadnych zvyklostí a ich tvorcovia smelo použijú napríklad pätnásťkrát tunel v parkúre... To sa potom nazýva tuneliáda, slalomiáda, „O skokana roka“ a tak podobne.

Hodnotenie súťaží

S parkúrom samozrejme súvisí aj hodnotenie. To, čo všetci chceme je prebehnúť parkúr bez chýb a odmietnutí. A samozrejme dostatočne rýchlo. Z dĺžky parkúru totiž rozhodca vypočíta štandardný čas. Keď to tímu cez parkúr trvá dlhšie, hneď sa mu pripočítavajú trestné body – jeden za každú sekundu. Ešte existuje aj maximálny čas - ak tím nedobehne ani v tomto čase, je diskvalifikovaný. Trestné body sa ešte „zbierajú“ za chyby a odmietnutia, za každé jedno päť bodov. Trestných. Lepšie povedané – tím síce zbiera, ale prideľuje rozhodca – zdvihnutím ruky a ukázaním dlane, päste, alebo prekrížením predlaktí a hvizdom píšťalky. Ak pes odmietne trikrát správne prekonať prekážku, tím je diskvalifikovaný. Ale „zabehnúť“ diskvalifikáciu sa dá aj inak, napríklad ak pes „trafí“ na inú prekážku, ako je tá nasledujúca v parkúre, ale to rozhodne nie je účelom. Asi najzaujímavejšia vec na hodnotení je tá, že ani ten najrýchlejší tím nemôže vyhrať ak má nejaký ten trestný bod. Ak teda tím zabehol „čisto“ -možno aj pomalšie, ale bez trestných bodov, umiestni sa pred tímom, ktorý síce zabehol super čas, ale cestou pozbieral nejaké tie trestné body.
Ak vás zaujíma čo všetko môže byť chyba, odmietnutie, popis všetkých možných spôsobov diskvalifikácie, odkážem vás na Skúšobný poriadok agility SR. „Prehreškov“ je totiž celá kopa. Najčastejšou chybou je asi zhodenie tyče na skokovej prekážke a najčastejšie odmietnutie je obehnutie prekážky. Najjednoduchšia diskvalifikácia je obehnúť prekážku ktorá je tímu „najnesympatickejšia“ v parkúre a jednoducho bežať ďalej.

„Čas“

Rozhodca odmeria dĺžku trate. Moderná technika zvaná „kolečko“ alebo tiež merač vzdialeností, mu v tom pomôže. Dostane nejaké číslo – napríklad 150 m. Posúdi terén a zložitosť trate a podľa “závažnosti“ pretekov stanoví postupovú rýchlosť. Napríklad pre beh Open Agility 3 m/s. Z toho vypočíta: 150 delené 3 m/s = 50 s. To je štandardný čas. Maximálny čas sa stanoví ako 1,5 až 2-násobok tohto času, čiže 1,5 x 50 = 75 s. Postupová rýchlosť závisí od veľa vecí – od terénu, počasia, závažnosti pretekov, náročnosti behu. Pri skúškach má spravidla A1 nižšiu a A3, keďže sú to skúsenejší pretekári, vyššiu postupovú rýchlosť.

Podujatia

Najbežnejším podujatím v živote tímu je – ako inak – tréning. Tu sa tím učí prvé, aj druhé, aj mnohé ďalšie potrebné veci. Aj keď... Nielen tréningom je agiliťák živý... Ako možnosť naučiť sa viac pod vedením skúsených trénerov, organizujú kluby sústredenia a tábory. Taký tábor, či sústredenie, má svoje (nemalé) výhody. So svojim štvornohým miláčikom strávite oveľa viac času, primerane veľa sa toho naučíte a zistíte, koľko rovnako „postihnutých“ ľudí behá po svete.
Pre súťaživých samozrejme existujú súťaže. Tých utešene pribúda po celom Slovensku, takže si je z čoho vybrať. Niektoré majú v názve jednoduché „preteky“, iné „pohár“ a samozrejme máme Majstrovstvá rôznych plemien a dokonca aj krížencov, ale aj Majstrovstvá detí a mládeže a vrcholným podujatím agility na Slovensku sú Majstrovstvá SR.

Ak vás agility nadchlo, neváhajte to skúsiť, veď možno máte doma budúceho majstra sveta...
   
zdroj: www.skiper.sk

 

—————

20.03.2011 14:24

Žite športom s Vašim štvornohým miláčikom ;)

Canisross:

Canicross je beh so psom v prírode, kedy je pes s psovodom pevne zviazaný postrojom. Canicross môže prevádzkovať každý pes, ktorého bude tento skvelý šport baviť, bude dobre socializovaný a hlavne neagresívny k cudzím psom, ktorí sú vašimi súpermi.

Na Canicross sa hodí každé plemeno psíka s chuťou do pohybu.

Tréning je nie menej dôležitá súčasť canicrossu.

Pokiaľ ešte len začínate behajte 2-3 týždne, miernym tempom, s prestávkami. Po mesiaci poctivého základného tréningu môžete prejsť na frekvenciu 3-4 týždne rýchlejším tempom a s kratšími prestávkami. Pokiaľ si myslíte, že ste pripravený na naozajstnú záťaž, môžete prejsť na frekvenciu 6x týždne a beh bez prestávok. Uvidíte, že vašemu psíkovi (psom), ale i vám sa nesmierne zlepší „kondička“.

Po každom dobehnutí domov, ešte kým uložíte svoje telo do vane či postele, zkontrolujte veľmi dôkladne vašeho psíka. Aj malé odreniny a škrabance sa môžu rýchlo zmeniť vo veľký problém. Snáď najväčšiu starostlivosť si zaslúžia labky vašeho miláčika.

Výbava nie je takmer žiadna, stačí ak máte postroj (nikdy nepoužívajte obojok, pes veľmi trpí na krčné stavcce!), amortizačnú vôdzku (pre laikov to je vlastne vôdzka, v ktorej je guma, takže tlmí nárazy a ťah psa) a canicrossový pás ( pre laikov je to čo si psovod dáva okolo pás, pripne si tam amortizačnú šnúru/ vôdzku).

Tento šport je pekný v tom, že ak radi behávate, alebo sa chystáte tak môžete zapojiť svojho psa do Vášho aktívneho života a zdieľať s ním svoj zdravý životný štýl. Taktiež nemusíte vydávať toľko námahy pri behu ak máte psa väčšieho plemena :)

 

Dogtrekking:

Dotrekking predstavuje extrémny kynologický vytrvalostný šport, pri ktorom sú prekonávané stanovené trate v určenom časovom limite.

Psovod je so psom počas celých pretekov spojený canikrosovým postrojom a vodítkom, alebo vedie psa na vodítku (v žiadnom prípade nesmie ísť pes na "voľno").

Dogtrekkingové akcie sú zvyčajne poriadané na 100 a viac kilometrov. Za najkratší dogtrekking môžeme považovať akciu na min 85 kilometrov. Môžu byť etapové, alebo rešpektujúce určený časový limit. Pri etapových akciách sa doporučuje dlžka etapy 40km.

Pretekári sú pri dogtrekkingu odkázaní sami na seba, do preteku vstupujú na vlastné nebezpečenstvo, sú si vedomí vlastnej zodpovednosti za seba a svojho psa.

Dogtrekking je kynologickým outdoorovým športom, ktorý vedie účastníkov k samostatnému rozvíjaniu fyzických a mentálnych (orientačných) schopností a zároveň rozvíja súhru a vzájomné pochopenie človeka a psa.

Na Slovensku existuje občianske združenie Dogtrekking, ktoré organizuje a uverejňuje kalendár podujatí "dogtrekov", na Slovensku sa zväčša organizujú mini a mid dogtreky, čo nie je až tak náročné (trvá jeden deň), ale pozor aj tieto zvládne človek s lepšou fyzickou kondíciou (osobná skúsenosť :D - ledva sme prišli do cieľa :D ). Avšak užijete si veľa zábavy, krásne pohľady na prírodu a pekné chvíle s Vaším štvornožcom. Ľudia, čo sa tomuto športu venujú, Vám veľmi radi poskytnú cenné rady a často spolu absolvujú "závod" v menších skupinkách.

 Bikejoring:

Ďalšie odvetvie ťažných športov obľúbené hlavne u tých, ktorí vlastnia len jedného psa a chcú sa venovať niektorému z rychlostných disciplín. Jazdci so psím záprahom v období, kedy nie je sneh, trénujú na kolieskových vozíkoch. Bikejöring sa vyvinul ako jedna z letných alternatív (okrem behu so psom a jazde na kolobežke so psom) pre tých, ktorí sa venovali zimným športom, napr. skijöringu. V našom miernom pásme býva, snáď okrem hôr, snehu skromne, a tak sa stal po čase samostatným športom.

Vhodné plemeno psa je rovnaké ako u iných ťažných športov. A tiež ako u nich začíname s plnou tréningovou záťažou až po ukončení telesného vývoja nášho psa. I keď je kondícia a zdravie jazdca veľmi dôležité, rovnako podstatné je zvládnutie techniky jazdy v nerovnom teréne.

Pes potrebuje dobre padnúci postroj typu "sprint" alebo "turist" (ako stopovací). Psovod, teda jazdec musí mať výbavu obsiahlejšiu. Samozrejme bicykel s hrubou vzorkou, tomu odpovedá horský závodný. Na začiatok a na rekreačné jazdy nám postačí akýkoľvek starší, ale vo výbornom technickom stave. Tzn. dobré brzdy, pevný rám a zosilnené špice. Pes je s bicyklom spojený odpruženým ťažným lanom dlhým asi 3 m. Pre jazdca je na závodoch povinná cyklistická prilba, je však nemenej nutná i pri tréningoch. Ďalšími vhodnými doplnkami sú chrániče kolien a lakťov. Takisto správne zvolená športová obuv je ďalšou zárukou bezpečnej jazdy. Nie len že sa nesmie na pedáloch šmýkať, ale tiež v nej budeme niekedy i behať. Cyklocomputer nie je nutný, ale ak ho máme, poskytne nám mnoho užitočných údajov o výsledkoch tréningu (priemerná rýchlosť, doba jazdy, celková dĺžka prejdenej trate i najvyššia rýchlosť, ktorú sme krátkodobo dosiahli).

 

Ďalšie zaujímavé športy pre psov sú dogfresbee, dogdancing, agility, skijorking, želám veľa zábavy s vaším domácim miláčikom.

 

—————

20.03.2011 13:57

Základné povely - sadni, ľahni

Povel Sadni

Postup pri učení povelu:

1.Stojte pred psom a držte odmenu v ruke o niečo vyššie, ako je hlava vášho psa.

2.Pomaly pohnite pochúťkou priamo dozadu ponad hlavu vášho psa. Tým ho donútite, že zdvihne ňufák nahor a zadok spustí k zemi. Ak si nesadne,pohybujte pochúťkou smerom dozadu k jeho chvostu.V okamihu,keď sa zadkom dotkne zeme,dajte mu odmenu a jeho správanie pochváľte slovom "Dobre!"

3.Ak pes nereaguje na pochúťku,ukazovákom a palcom mu zatlačte na bedrá z oboch strán zhora nad bedrovými kosťami.V tej istej chvíli potiahnite vôdzku nahor, aby si sadol. Pochváľte a odmeňte ho keď si sadá.

4.Keď sa pes naučí normálne si sadnúť, počkajte niekoľko sekúnd až potom ho odmeňte. Pamätajte si, že ho môžete odmeniť, len kým je v správnej pozícii-v sede.

Čo očakávať:Tento povel sa môžu začať učiť už 6-týždňové šteniatka a je to často prvý cvik, ktorý sa psy naučia.Už v priebehu prvého týždňa uvidíte pokrok!

Problémy:

Môj pes skáče na ruku s odmenou: Držte odmenu nižšie tak, že na ňu dosiahne aj postojačky.

Môj pes si sadne ale stále vstáva: Jemným, ale ráznym spôsobom neprestávajte vracať psa späť do sedu.Keď si na to zvykne, nemal by prerušiť sed, kým mu to nedovolíte.

 Rada:Prikážte vášmu psovi sedieť pred každým jedením.To posilňuje vašu pozíciu vodcu svorky a je to jednoducho dobrá výchova.

 

 

Povel ĽAHNI

Postup pri učení povelu ľahni:

1.Keď pes sedí pred vami, držte mu odmenu pred ňufákom a pomaly ju znižujte k zemi.

2.Ak máte šťastie pes bude sledovať odmenu nosom a ľahne si,vtedy mu môžete odmenu dať a pochváliť ho. Pamätajte na to, že ho môžete odmeniť len vtedy kým je v správnej pozícii-teda keď leží.Ak sa váš pes zhrbí namiesto toho, aby si ľahol, posúvajte odmenu pomaly po dlážke k nemu medzi predné labky alebo smerom preč od neho.Môže to zabrať trochu času, ale pes by si mal napokon ľahnúť.

3.Ak pes nereaguje na pochúťku, jemne mu zatlačte na lopatky, tlačte smerom nadol a nabok. Odmeňte psa až keď si ľahne na zem.Je vždy lepšie prinútiť psa zaujať túto polohu bez fyzickej manipulácie.

4.Keď sa váš pes naučí líhať si, postupne odďaľujte odovzdanie odmeny. Keď pes leží, povedzte "počkaj,počkaj" a potom"dobrý" a dajte mu odmenu.Menením časového úseku pred odmenením udržíte jeho pozornosť.  Pes by sa nemal pohnúť z polohy v ľahu,kým mu to nedovolíte povelom "V poriadku!"

Čo očakávať: Pastierske plemená a pokojné či mohutné psy často ľahšie zaujmú pozíciu v ľahu ako dlhonohé psy, psy s hlbokou hruďou a hyperaktívne psy.Tento cvik sa môžu naučiť šteniatka a psy každého veku.

Problémy:

Môj pes odmieta splniť tento príkaz: Keď si pred vás váš pes ľahne znamená to, že je vám podriadený.Zhodnoťte svoje postavenie vodcu svorky.

Môj pes nezostáva ležať:Ak vstane, neodmeňte ho a znovu ho prinúťte ľahnúť si.Ak sa postavíte na vôdzku, prinútite ho zostať ležať a napraviť svoje správanie.

Môj pes si ľahne v jednej miestnosti ale v druhej už nie: Dávajte pozor na povrch podlahy.Krátkosrsté psy často odmietajú líhať si na tvrdú podlahu.Vyskúšajte koberec alebo uterák.

—————

20.03.2011 12:33

Základná výbava pre šteňa

Lôžko

  Ešte pred  príchodom šteniatka musíte mať pripravený košík pre psíka, aj z miestom, kde bude ležať, toto miesto už podľa možnosti nemeňte. Na trhu možno dostať rôzne druhy košíkov v rôznej kvalite aj cene. Treba počítať s tým, že šteniatko bude hrýzť a preto mu môžeme ako ležovisko dať krabicu alebo drevennú debnu. Keď z veku hryzenia vyrastie, môžeme mu ponúknuť pelech. Samozrejme mu košík vystelieme dekou alebo vankúšom. Pre psíka, ktorý bude chovaný vonku, musíme pripraviť búdu. Postavíme je na tehly alebo na inú vyvýšeninu, aby nestála na zemi. Vystelieme ju dekou alebo vankúšom. Cez zimu môžme nad vchod dať deku, aby do búdy nešla zima.

 

Misky

  Psík potrebuje misku na krmivo a na vodu.  Pre psíka žijúceho vonku nie sú vhodné misky kovové, pretože pri mraze sa mu o ne môže prilepiť jazyk. Najvhodnejšie sú ťažké keramické misky. Tieto sú vhodné aj pre psy ktoré počas jedenia posúvajú miskami po podlahe. Misky volíme tiež podľa typu uší alebo ňufáka. Pre kokeršpaniela alebo iného psa s dlhými ušnicami zvoľme užšiu misku. Pre bulldoga, či psíka s podobným ňufákom zase širšiu misku. Pre plemená citlivé na nadúvanie a vysoké psy dajme misku na vyvýšené miesto, napr. stoličku aby sa  nemusel príliš ohýbať, čo je veľmi nepraktické. Pod misky dajme podložku, napríklad deku, keďže niektoré psy dokážu spraviť pri jedení naozaj  poriadny neporiadok. Misky umývajte každý deň, aby sa predišlo baktériam a choroboplodným zárodkom.

 

Obojok
 

Obojok slúži na prichytenie psa, dávame naň známky, pripíname  naň vodidlo. Pre šteniatko je najvhodnejší obojok z nilonu z nastaviteľnou dĺžkou. Keďže šteňa rýchlo rastie, počítajme s tým že obojkov treba viac. Preto musíme obojok kontrolovať každý týždeň. Pre psy s dlhou srsťou alebo hustou podsadou je vhodnejší kožený obojok s kruhovým prierezom, pretože sa pod ním srsť nechlpí. V ponuke sú dokonca aj zdobené obojky. Väčšinou ich dostanete len v špecializovaných obchodoch. Niektoré obojky sú navrhnuté špeciálne pre výcvikové účely. Sú to ovládacie retiezky, známe aj ako škrtiace obojky. Spočívajú v tom, že po potiahnutí vodidlom pes ucíti tlak. Pokiaľ sa správne použivajú, nie sú pre psa nebezpečné. Obojok po výcviku dáme psovi dole. Ďalším druhom obojkov sú tzv. ostnaté obojky. Sú vhodné pre veľké ťažko ovládateľné psy



Postroj

  Postroj je v podstate prsný obojok, je vhodný pre plemená ktoré majú problémy s dýchaním. Sú to napríklad yorkshír alebo čivava. Postroje sú veľmi pohodlné, pokiaľ pes ide pokojne, Väčšinou sa vyrábajú s nylonu.  Prevliekajú sa cez hlavu, alebo sa do nich psík postaví a zapneme ho. Postroj je vhodný aj na bežné nosenie.



Vodidlo

  Vodidlá, alebo tiež vôdzky majú rozličnú dĺžkuu a šírku. Najvhodnejšia dĺžka je okolo 1,5 m. Vrábajú sa z nylonu, kože alebo ako reťaz s koženou slučkou. Samonavíjacie vodidlá sú dlhé väčšinou až do 10 m. Pes má viac voľnosti a môžeme ho ovládať. Vo vlhkom počasí sa ale neodporúča samonavíjacia vôdzka, preto majte aj jednu obyčajnú. Ak už navlhne, musíte ju celú vysušiť. Samonavíjacie vodidlá môžete dostať v rôznych farbách, veľkostiach a prevedeniach.



Náhubok

  Mnoho psov náhubok nikdy nepoužije. Je však potrebný ak cestujete v MHD alebo vo vlaku. Vyberte náhubok ktorý bude pre psa pohodlný, ale aby si ho nemohol dať dole. Nylonový náhubok dovoľuje psovi piť vodu aj dychčať, no nedovolí mu hrýzť. No aj kožený či kovový náhubok je dobrá voľba. Nosením náhubku môžete predísť rôznym nepríjemnostiam.

 

Pomôcky na úpravu

  Každý pes potrebuje nejaké kefy, kliešte na pazúry, či šampón. Pre psy s dlhou srsťou potrebujeme hrebeň a kefu. Krátkosrsté plemená potrebujú masážnu kefu a kefu s mäkkými štetinami. Zubné kefky pre psov sú pre majiteľov možno novinkou, no dostať ich v špecializovanýych obchodoch v rôznych veľkostiach. Zubné pasty sa vyrábajú v rôznych príchutiach. Nikdy nečistime psovi zuby pastou pre ľudí. Šampón vyberáme podľa druhu srsti psa.

 

Hračky

  Hračky sú dôležitou súčasťou výbavy pre psa. Psy potrebujú hračky na žuvanie po celý čas. Pokiaľ si pes niektorú hračku obľúbi, môžeme to využiť pri výcviku. Psy zbožňujú lopty alebo lopty na šnúrke, uzly, pískacie hračky, plyšové hračky. Za hračku neterba utrácať veľa, šteniatku postačí aj staršia hračka, kus odevu.


 

—————

20.03.2011 11:10

Kúpa šteniatka

     

     Keď ste sa už rozhodli aké plemeno a pohlavie šteniatka chcete môžete ísť k chovateľovi. Skôr ako si budete vyberať šteniatko, poriadne si pozrite jeho rodičov. Ak nespĺňajú vaše predstavy o vzhľade a temperamente, chovateľovi sa poďakujte a odíďte. Ak rodičia vyhovujú vašim predstavám, je na čase, aby ste si mohli pozrieť aj šteniatka. Pozor, neunáhlite sa pri výbere. Najprv pozorujte šteniatka z diaľky. Podľa správania šteniatok vieme odhadnúť, akú povahu bude mať šteniatko v dospelosti. Dominantné šteniatko sa pravdepodobne rozbehne k vám ako prvé. Vybrať si toto šteniatko nemusí byť práve šťastné riešenie. Dominantné šteniatko si bude chcieť svoje vedúce postavenie zachovať aj v dospelosti. Výcvik takéhoto psíka je ovela náročnejší. Nikdy si nevyberte bojazlivé, alebo nervózne šteniatko. Takíto psík potrebuje väčšiu starostlivosť a ťažšie sa s ním nadvezuje komunikácia. Nenechajte sa zaslepiť prvým dojmom, alebo simpatiou. Vyberte si radšej šteniatko, ktoré bystro reáguje na vaše podnety a správa sa suverénne. Zo začiatku môže byť toto šteniatko trochu plaché, ale rýchlo sa osmelí.

—————

20.03.2011 10:59

Výber pohlavia a plemena pri kúpe šteniatka

  Ak ste sa rozhodli, že chcete šteniatko treba ešte rozmýšľať nad: 

     Pred kúpou si ešte musíte zvážiť, či chcete fenku, alebo psíka.

     Sučka sa hodí viac k rodine. Je citlivejšia, prítulnejšia a tolerantnejšia. Pri kúpe fenky si treba byť vedomý, že sa dvakrát ročne hára. Háranie trvá približne tri týždne.  

    

     Psík je dominantnejší, viac samostatnejší a vyžaduje si viac času a pri výcviku pevnejšiu ruku. Psík ocikáva stromy, steny, rohy domu a značkuje si svoje teritórium. Je potrebné si zvážiť, či chcete psíka do bytu, alebo na dvor a tomu prispôsobte veľkosť psíka. Vyberte si, či chcete psíka dlhosrstého, alebo krátkosrstého.

     Poznáme veľa psích plemien, tak si je z čoho vyberať. Výber plemena by ste mali prispôsobiť podľa toho, na aký účel chcete psíka mať. Výber prispôsobte aj sebe, aby mohol psík byť čo najčastejšie s vami a trávil s vami aj volný čas a záujmi. Výber psa treba prispôsobiť človeku, ktorý sa bude o psíka starať a tráviť s ním najviac času. Športovci by si mali vybrať skôr športového psa a nie napr. buldočka, polovníci by si mali voliť polovné plemeno a domasedi plemeno nenáročné na dlhé prechádzky. Treba si tiež zvážiť, či chcete psíka na stráženie, obranu alebo chcete psíka ako domáceho miláčika. Správny výber plemena je prvým úspechom. Je potrebné si uvedomiť, že žiadny pes sa nenarodí zlý. Pes sa stáva zlým zlou a neprimeranou výchovou, alebo často aj žiadnou výchovou. Takéto psy sa stávajú nebezpečenstvom pre svoje okolie. Ľudia hovoria, že niektoré plemená netreba cvičiť, je to hlúposť, každé plemeno potrebuje výcvik prislúchajúci danému plemenu. Keď počujeme v médiach, že pes napadol alebo usmrtil človeka, mnohý obviňujú psa a žiadajú jeho utratenie. V prvom rade by mal byť potrestaný jeho majiteľ, lebo práve on je zodpovedný za správanie svojho psa! On z krásneho a milučkého šteniatka stvoril agresívnu a neovládateľnú beštiu! Hovorí sa aký pán taký pes, alebo pes je zrkadlom svojho majiteľa, alebo podľa psa spoznáš aj jeho majiteľa. Skúsenosti potvrdili, že je to naozaj pravda. Mnohý podľa jedného psa odsúdia celé plemeno. Pamätajte si, žiadne plemeno nieje zlé, všetko závisí len od výchovy aká sa psovi dostane. Dôležitá je aj socializácia psíka (vychádzanie si s inými zvieratami), začíname v rannom veku hneď po kúpe šteniatka.

 

—————

20.03.2011 10:28

Základné pravidlá pri kúpe šteniatka

Nad čím rozmýšľat pred kúpou psíka?    

     Skôr než si zaobstaráte psíka je potrebné, aby ste si všetko dobre zvážili a neunáhlili sa. V opačnom prípade môžete neskôr svoje unáhlené rozhodnutie oľutovať, alebo by na to mohol doplatiť psík . S kúpou psíka by mali všetci členovia rodiny súhlasiť a prijať ho za člena rodiny, aby sa neskôr predišlo hádkam. Pre psíka by boli hádky stresujúcou situáciou.

     Je potrebné si dobre zvážiť plemeno ako aj velkosť psíka a všetky pozitíva a negatíva daného plemena. Mini a malé plemená napr. mini yorkshire terriér alebo chiuaua nie sú vhodné vzhladom na ich drobný vzrast pre malé deti. Deti ešte nemajú dobre vyvinutý cit a malého psíka môžu považovať za hračku. Deti s hračkami s veľkou obľubou búchajú o zem a hádžu ich. Psíkovi môžu veľmi ľahko ublížiť a tak spôsobiť vážne zranenia, dokonca aj smrtelné. Pre deti sú vhodnejšie skôr stredné plemená.

      Je potrebné myslieť aj na to, aby psík nebol väčšinu dňa sám . Stále by mal byť niekto doma. Pokial je majiteľ do poobedia v práci mal by aspoň na obed ak mu to je umožnené ísť domov. Psíkovi tak rýchlejšie prejde čas nudy a nekonečného čakania na majiteľa. V opačnom prípade niektoré psy si krátia čas rôznymi nežiadúcimi činnosťami, alebo štekaním.

    Pred kúpou psíka si musíte zvážiť aj vami poskytnuté podmienky psíkovi. Pes v žiadnom prípade nesmie byť celý deň niekde uviazaný. Psík by nikdy nemal byť darčekom. Každý sa má rozhodnúť sám, či chce alebo nechce psa. Darované psíky často končia vyhodené mimo mesta, na okraji dedín alebo v útulkoch.  Tomuto je potrebné v každom prípade predchádzať.

     Je potrebné sa rozhodnúť, či máte záujem o šteniatko, alebo o dospelého psa. Malé šteniatko je treba pravidelne niekoľko krát denne kŕmiť, vodiť von na prechádzky a vyšpiniť sa ako aj vychovávať (zoznamovať s neznámimi predmetmi, miestami, zvieratami, ľuďmi, ...).  Podstatné je aj zvoliť si pohlavie psíka. 

   

Kupujúci sa nemôže cítiť dotknuto, keď mu majiteľ psíka ktorého chce kupca kúpiť kladie veľa osobných otázok. Chovateľ má ku každému šteniatku vytvorený vzťah a chce sa len uistiť, že jeho šteniatko o ktoré sa staral od narodenia pôjde do správnych rúk. Pre každého dobrého chovateľa je veľmi bolestivé, keď sa dozvie, že so psíkom, ktorého pred časom predal na prvý pohľad príjemnym a dobrým ľuďom je zaobchádzané zle.

     Nový pes musí prísť do stabilného prostredia, kde aspoň niekoľko dní po jeho príchode niesú väčšie zmeny.

     Cena za ktorú psíka kúpite je zanedbateľná oproti tomu, koľko peňazí do psíka po celý jeho život investujete. Psík potrebuje aj žrať, aby bol zdravý potrebuje kvalitné granule. Psíka treba pravidelne odčervovať a očkovať a keď sa vyskytne nejaké ochorenie, treba ho liečiť a to nieje ani zďaleka lacná záležitosť.

     Pokiaľ sa rozhodnete pre fenku a chcete mať aj šteniatka, mali by ste rátať aj s tým, že sa nemusí vedieť sama okotiť a bude potrebovať cisársky rez. Máloktorá mini fenka yorkshire terriéra sa vie sama okotiť.

      Ešte pred zadovážením psíka by ste si mali premyslieť, či chcete čistokrvného psíka, alebo kríženca. Či chcete chodiť s psíkom na výstavy a psíka uchovniť, či chcete psíka pre radosť a stačí vám aj psík bez papierov o pôvode, alebo či chcete psíka z útulku.

     Najlepšie je kúpiť šteniatko z dobrého a zdravého chovu od dobrého chovateľa. V žiadnom prípade nekupujte šteňa na zvieracích trhoch, od pouličných predajcov, alebo od človeka na ktorého sa neskôr neviete nakontaktovať. Každý dobrý chovateľ vám musí dať na seba kontakt a malo by byť jeho povinnosťou vás oboznámiť a poučiť o starostlivosti o šteniatko daného plemena. Každé plemeno si vyžaduje trochu odlišnú starostlivosť. 

 

 

—————


Novinky

20.03.2011 11:15

Čo je to vlastne kynológia?

     Kynológia je zjednodušene veda o psoch (gr. kynos = pes a lat. logos = veda; canis = rodové označenie psovitých šeliem v latinčine). Kynologická veda má francúzsky pôvod.      Kynológia sa zaoberá psom ako najstarším a najbližším spoločníkom človeka...

—————


Blog

20.03.2011 14:52

Agility

Agility je pohybová aktivita, pri ktorej tím zložený zo psovoda a psa spoločne prekonáva prekážky rozmiestnené na rovnom povrchu, v určenom poradí, v čo najkratšom čase a bez chýb.“ Čo je to vlastne aglity?     Agility je vrcholový šport.     Agility je...

—————

20.03.2011 14:24

Žite športom s Vašim štvornohým miláčikom ;)

Canisross: Canicross je beh so psom v prírode, kedy je pes s psovodom pevne zviazaný postrojom. Canicross môže prevádzkovať každý pes, ktorého bude tento skvelý šport baviť, bude dobre socializovaný a hlavne neagresívny k cudzím psom, ktorí sú vašimi súpermi. Na Canicross sa hodí každé plemeno...

—————

20.03.2011 13:57

Základné povely - sadni, ľahni

Povel Sadni Postup pri učení povelu: 1.Stojte pred psom a držte odmenu v ruke o niečo vyššie, ako je hlava vášho psa. 2.Pomaly pohnite pochúťkou priamo dozadu ponad hlavu vášho psa. Tým ho donútite, že zdvihne ňufák nahor a zadok spustí k zemi. Ak si nesadne,pohybujte pochúťkou smerom dozadu k...

—————

20.03.2011 12:33

Základná výbava pre šteňa

Lôžko   Ešte pred  príchodom šteniatka musíte mať pripravený košík pre psíka, aj z miestom, kde bude ležať, toto miesto už podľa možnosti nemeňte. Na trhu možno dostať rôzne druhy košíkov v rôznej kvalite aj cene. Treba počítať s tým, že šteniatko bude hrýzť a preto mu môžeme ako...

—————

20.03.2011 11:10

Kúpa šteniatka

           Keď ste sa už rozhodli aké plemeno a pohlavie šteniatka chcete môžete ísť k chovateľovi. Skôr ako si budete vyberať šteniatko, poriadne si pozrite jeho rodičov. Ak nespĺňajú vaše predstavy o vzhľade a temperamente, chovateľovi ...

—————

20.03.2011 10:59

Výber pohlavia a plemena pri kúpe šteniatka

  Ak ste sa rozhodli, že chcete šteniatko treba ešte rozmýšľať nad:       Pred kúpou si ešte musíte zvážiť, či chcete fenku, alebo psíka.      Sučka sa hodí viac k rodine. Je citlivejšia, prítulnejšia a tolerantnejšia. Pri kúpe fenky si ...

—————

20.03.2011 10:28

Základné pravidlá pri kúpe šteniatka

Nad čím rozmýšľat pred kúpou psíka?          Skôr než si zaobstaráte psíka je potrebné, aby ste si všetko dobre zvážili a neunáhlili sa. V opačnom prípade môžete neskôr svoje unáhlené rozhodnutie oľutovať, alebo by na to mohol doplatiť psík . S...

—————


Blog

20.03.2011 14:52

Agility

Agility je pohybová aktivita, pri ktorej tím zložený zo psovoda a psa spoločne prekonáva prekážky rozmiestnené na rovnom povrchu, v určenom poradí, v čo najkratšom čase a bez chýb.“ Čo je to vlastne aglity?     Agility je vrcholový šport.     Agility je...

—————

20.03.2011 14:24

Žite športom s Vašim štvornohým miláčikom ;)

Canisross: Canicross je beh so psom v prírode, kedy je pes s psovodom pevne zviazaný postrojom. Canicross môže prevádzkovať každý pes, ktorého bude tento skvelý šport baviť, bude dobre socializovaný a hlavne neagresívny k cudzím psom, ktorí sú vašimi súpermi. Na Canicross sa hodí každé plemeno...

—————

20.03.2011 13:57

Základné povely - sadni, ľahni

Povel Sadni Postup pri učení povelu: 1.Stojte pred psom a držte odmenu v ruke o niečo vyššie, ako je hlava vášho psa. 2.Pomaly pohnite pochúťkou priamo dozadu ponad hlavu vášho psa. Tým ho donútite, že zdvihne ňufák nahor a zadok spustí k zemi. Ak si nesadne,pohybujte pochúťkou smerom dozadu k...

—————

20.03.2011 12:33

Základná výbava pre šteňa

Lôžko   Ešte pred  príchodom šteniatka musíte mať pripravený košík pre psíka, aj z miestom, kde bude ležať, toto miesto už podľa možnosti nemeňte. Na trhu možno dostať rôzne druhy košíkov v rôznej kvalite aj cene. Treba počítať s tým, že šteniatko bude hrýzť a preto mu môžeme ako...

—————

20.03.2011 11:10

Kúpa šteniatka

           Keď ste sa už rozhodli aké plemeno a pohlavie šteniatka chcete môžete ísť k chovateľovi. Skôr ako si budete vyberať šteniatko, poriadne si pozrite jeho rodičov. Ak nespĺňajú vaše predstavy o vzhľade a temperamente, chovateľovi ...

—————

20.03.2011 10:59

Výber pohlavia a plemena pri kúpe šteniatka

  Ak ste sa rozhodli, že chcete šteniatko treba ešte rozmýšľať nad:       Pred kúpou si ešte musíte zvážiť, či chcete fenku, alebo psíka.      Sučka sa hodí viac k rodine. Je citlivejšia, prítulnejšia a tolerantnejšia. Pri kúpe fenky si ...

—————

20.03.2011 10:28

Základné pravidlá pri kúpe šteniatka

Nad čím rozmýšľat pred kúpou psíka?          Skôr než si zaobstaráte psíka je potrebné, aby ste si všetko dobre zvážili a neunáhlili sa. V opačnom prípade môžete neskôr svoje unáhlené rozhodnutie oľutovať, alebo by na to mohol doplatiť psík . S...

—————


Blog

20.03.2011 14:52

Agility

Agility je pohybová aktivita, pri ktorej tím zložený zo psovoda a psa spoločne prekonáva prekážky rozmiestnené na rovnom povrchu, v určenom poradí, v čo najkratšom čase a bez chýb.“ Čo je to vlastne aglity?     Agility je vrcholový šport.     Agility je...

—————

20.03.2011 14:24

Žite športom s Vašim štvornohým miláčikom ;)

Canisross: Canicross je beh so psom v prírode, kedy je pes s psovodom pevne zviazaný postrojom. Canicross môže prevádzkovať každý pes, ktorého bude tento skvelý šport baviť, bude dobre socializovaný a hlavne neagresívny k cudzím psom, ktorí sú vašimi súpermi. Na Canicross sa hodí každé plemeno...

—————

20.03.2011 13:57

Základné povely - sadni, ľahni

Povel Sadni Postup pri učení povelu: 1.Stojte pred psom a držte odmenu v ruke o niečo vyššie, ako je hlava vášho psa. 2.Pomaly pohnite pochúťkou priamo dozadu ponad hlavu vášho psa. Tým ho donútite, že zdvihne ňufák nahor a zadok spustí k zemi. Ak si nesadne,pohybujte pochúťkou smerom dozadu k...

—————

20.03.2011 12:33

Základná výbava pre šteňa

Lôžko   Ešte pred  príchodom šteniatka musíte mať pripravený košík pre psíka, aj z miestom, kde bude ležať, toto miesto už podľa možnosti nemeňte. Na trhu možno dostať rôzne druhy košíkov v rôznej kvalite aj cene. Treba počítať s tým, že šteniatko bude hrýzť a preto mu môžeme ako...

—————

20.03.2011 11:10

Kúpa šteniatka

           Keď ste sa už rozhodli aké plemeno a pohlavie šteniatka chcete môžete ísť k chovateľovi. Skôr ako si budete vyberať šteniatko, poriadne si pozrite jeho rodičov. Ak nespĺňajú vaše predstavy o vzhľade a temperamente, chovateľovi ...

—————

20.03.2011 10:59

Výber pohlavia a plemena pri kúpe šteniatka

  Ak ste sa rozhodli, že chcete šteniatko treba ešte rozmýšľať nad:       Pred kúpou si ešte musíte zvážiť, či chcete fenku, alebo psíka.      Sučka sa hodí viac k rodine. Je citlivejšia, prítulnejšia a tolerantnejšia. Pri kúpe fenky si ...

—————

20.03.2011 10:28

Základné pravidlá pri kúpe šteniatka

Nad čím rozmýšľat pred kúpou psíka?          Skôr než si zaobstaráte psíka je potrebné, aby ste si všetko dobre zvážili a neunáhlili sa. V opačnom prípade môžete neskôr svoje unáhlené rozhodnutie oľutovať, alebo by na to mohol doplatiť psík . S...

—————