Pes má jediný životný cieľ: venovať svoje srdce. J. R. Ackerley


Základné pravidlá pri kúpe šteniatka

20.03.2011 10:28
Nad čím rozmýšľat pred kúpou psíka?    

     Skôr než si zaobstaráte psíka je potrebné, aby ste si všetko dobre zvážili a neunáhlili sa. V opačnom prípade môžete neskôr svoje unáhlené rozhodnutie oľutovať, alebo by na to mohol doplatiť psík . S kúpou psíka by mali všetci členovia rodiny súhlasiť a prijať ho za člena rodiny, aby sa neskôr predišlo hádkam. Pre psíka by boli hádky stresujúcou situáciou.

     Je potrebné si dobre zvážiť plemeno ako aj velkosť psíka a všetky pozitíva a negatíva daného plemena. Mini a malé plemená napr. mini yorkshire terriér alebo chiuaua nie sú vhodné vzhladom na ich drobný vzrast pre malé deti. Deti ešte nemajú dobre vyvinutý cit a malého psíka môžu považovať za hračku. Deti s hračkami s veľkou obľubou búchajú o zem a hádžu ich. Psíkovi môžu veľmi ľahko ublížiť a tak spôsobiť vážne zranenia, dokonca aj smrtelné. Pre deti sú vhodnejšie skôr stredné plemená.

      Je potrebné myslieť aj na to, aby psík nebol väčšinu dňa sám . Stále by mal byť niekto doma. Pokial je majiteľ do poobedia v práci mal by aspoň na obed ak mu to je umožnené ísť domov. Psíkovi tak rýchlejšie prejde čas nudy a nekonečného čakania na majiteľa. V opačnom prípade niektoré psy si krátia čas rôznymi nežiadúcimi činnosťami, alebo štekaním.

    Pred kúpou psíka si musíte zvážiť aj vami poskytnuté podmienky psíkovi. Pes v žiadnom prípade nesmie byť celý deň niekde uviazaný. Psík by nikdy nemal byť darčekom. Každý sa má rozhodnúť sám, či chce alebo nechce psa. Darované psíky často končia vyhodené mimo mesta, na okraji dedín alebo v útulkoch.  Tomuto je potrebné v každom prípade predchádzať.

     Je potrebné sa rozhodnúť, či máte záujem o šteniatko, alebo o dospelého psa. Malé šteniatko je treba pravidelne niekoľko krát denne kŕmiť, vodiť von na prechádzky a vyšpiniť sa ako aj vychovávať (zoznamovať s neznámimi predmetmi, miestami, zvieratami, ľuďmi, ...).  Podstatné je aj zvoliť si pohlavie psíka. 

   

Kupujúci sa nemôže cítiť dotknuto, keď mu majiteľ psíka ktorého chce kupca kúpiť kladie veľa osobných otázok. Chovateľ má ku každému šteniatku vytvorený vzťah a chce sa len uistiť, že jeho šteniatko o ktoré sa staral od narodenia pôjde do správnych rúk. Pre každého dobrého chovateľa je veľmi bolestivé, keď sa dozvie, že so psíkom, ktorého pred časom predal na prvý pohľad príjemnym a dobrým ľuďom je zaobchádzané zle.

     Nový pes musí prísť do stabilného prostredia, kde aspoň niekoľko dní po jeho príchode niesú väčšie zmeny.

     Cena za ktorú psíka kúpite je zanedbateľná oproti tomu, koľko peňazí do psíka po celý jeho život investujete. Psík potrebuje aj žrať, aby bol zdravý potrebuje kvalitné granule. Psíka treba pravidelne odčervovať a očkovať a keď sa vyskytne nejaké ochorenie, treba ho liečiť a to nieje ani zďaleka lacná záležitosť.

     Pokiaľ sa rozhodnete pre fenku a chcete mať aj šteniatka, mali by ste rátať aj s tým, že sa nemusí vedieť sama okotiť a bude potrebovať cisársky rez. Máloktorá mini fenka yorkshire terriéra sa vie sama okotiť.

      Ešte pred zadovážením psíka by ste si mali premyslieť, či chcete čistokrvného psíka, alebo kríženca. Či chcete chodiť s psíkom na výstavy a psíka uchovniť, či chcete psíka pre radosť a stačí vám aj psík bez papierov o pôvode, alebo či chcete psíka z útulku.

     Najlepšie je kúpiť šteniatko z dobrého a zdravého chovu od dobrého chovateľa. V žiadnom prípade nekupujte šteňa na zvieracích trhoch, od pouličných predajcov, alebo od človeka na ktorého sa neskôr neviete nakontaktovať. Každý dobrý chovateľ vám musí dať na seba kontakt a malo by byť jeho povinnosťou vás oboznámiť a poučiť o starostlivosti o šteniatko daného plemena. Každé plemeno si vyžaduje trochu odlišnú starostlivosť. 

 

 

—————

Späť