Pes má jediný životný cieľ: venovať svoje srdce. J. R. Ackerley


Výber pohlavia a plemena pri kúpe šteniatka

20.03.2011 10:59
  Ak ste sa rozhodli, že chcete šteniatko treba ešte rozmýšľať nad: 

     Pred kúpou si ešte musíte zvážiť, či chcete fenku, alebo psíka.

     Sučka sa hodí viac k rodine. Je citlivejšia, prítulnejšia a tolerantnejšia. Pri kúpe fenky si treba byť vedomý, že sa dvakrát ročne hára. Háranie trvá približne tri týždne.  

    

     Psík je dominantnejší, viac samostatnejší a vyžaduje si viac času a pri výcviku pevnejšiu ruku. Psík ocikáva stromy, steny, rohy domu a značkuje si svoje teritórium. Je potrebné si zvážiť, či chcete psíka do bytu, alebo na dvor a tomu prispôsobte veľkosť psíka. Vyberte si, či chcete psíka dlhosrstého, alebo krátkosrstého.

     Poznáme veľa psích plemien, tak si je z čoho vyberať. Výber plemena by ste mali prispôsobiť podľa toho, na aký účel chcete psíka mať. Výber prispôsobte aj sebe, aby mohol psík byť čo najčastejšie s vami a trávil s vami aj volný čas a záujmi. Výber psa treba prispôsobiť človeku, ktorý sa bude o psíka starať a tráviť s ním najviac času. Športovci by si mali vybrať skôr športového psa a nie napr. buldočka, polovníci by si mali voliť polovné plemeno a domasedi plemeno nenáročné na dlhé prechádzky. Treba si tiež zvážiť, či chcete psíka na stráženie, obranu alebo chcete psíka ako domáceho miláčika. Správny výber plemena je prvým úspechom. Je potrebné si uvedomiť, že žiadny pes sa nenarodí zlý. Pes sa stáva zlým zlou a neprimeranou výchovou, alebo často aj žiadnou výchovou. Takéto psy sa stávajú nebezpečenstvom pre svoje okolie. Ľudia hovoria, že niektoré plemená netreba cvičiť, je to hlúposť, každé plemeno potrebuje výcvik prislúchajúci danému plemenu. Keď počujeme v médiach, že pes napadol alebo usmrtil človeka, mnohý obviňujú psa a žiadajú jeho utratenie. V prvom rade by mal byť potrestaný jeho majiteľ, lebo práve on je zodpovedný za správanie svojho psa! On z krásneho a milučkého šteniatka stvoril agresívnu a neovládateľnú beštiu! Hovorí sa aký pán taký pes, alebo pes je zrkadlom svojho majiteľa, alebo podľa psa spoznáš aj jeho majiteľa. Skúsenosti potvrdili, že je to naozaj pravda. Mnohý podľa jedného psa odsúdia celé plemeno. Pamätajte si, žiadne plemeno nieje zlé, všetko závisí len od výchovy aká sa psovi dostane. Dôležitá je aj socializácia psíka (vychádzanie si s inými zvieratami), začíname v rannom veku hneď po kúpe šteniatka.

 

—————

Späť