Pes má jediný životný cieľ: venovať svoje srdce. J. R. Ackerley


Žite športom s Vašim štvornohým miláčikom ;)

20.03.2011 14:24

Canisross:

Canicross je beh so psom v prírode, kedy je pes s psovodom pevne zviazaný postrojom. Canicross môže prevádzkovať každý pes, ktorého bude tento skvelý šport baviť, bude dobre socializovaný a hlavne neagresívny k cudzím psom, ktorí sú vašimi súpermi.

Na Canicross sa hodí každé plemeno psíka s chuťou do pohybu.

Tréning je nie menej dôležitá súčasť canicrossu.

Pokiaľ ešte len začínate behajte 2-3 týždne, miernym tempom, s prestávkami. Po mesiaci poctivého základného tréningu môžete prejsť na frekvenciu 3-4 týždne rýchlejším tempom a s kratšími prestávkami. Pokiaľ si myslíte, že ste pripravený na naozajstnú záťaž, môžete prejsť na frekvenciu 6x týždne a beh bez prestávok. Uvidíte, že vašemu psíkovi (psom), ale i vám sa nesmierne zlepší „kondička“.

Po každom dobehnutí domov, ešte kým uložíte svoje telo do vane či postele, zkontrolujte veľmi dôkladne vašeho psíka. Aj malé odreniny a škrabance sa môžu rýchlo zmeniť vo veľký problém. Snáď najväčšiu starostlivosť si zaslúžia labky vašeho miláčika.

Výbava nie je takmer žiadna, stačí ak máte postroj (nikdy nepoužívajte obojok, pes veľmi trpí na krčné stavcce!), amortizačnú vôdzku (pre laikov to je vlastne vôdzka, v ktorej je guma, takže tlmí nárazy a ťah psa) a canicrossový pás ( pre laikov je to čo si psovod dáva okolo pás, pripne si tam amortizačnú šnúru/ vôdzku).

Tento šport je pekný v tom, že ak radi behávate, alebo sa chystáte tak môžete zapojiť svojho psa do Vášho aktívneho života a zdieľať s ním svoj zdravý životný štýl. Taktiež nemusíte vydávať toľko námahy pri behu ak máte psa väčšieho plemena :)

 

Dogtrekking:

Dotrekking predstavuje extrémny kynologický vytrvalostný šport, pri ktorom sú prekonávané stanovené trate v určenom časovom limite.

Psovod je so psom počas celých pretekov spojený canikrosovým postrojom a vodítkom, alebo vedie psa na vodítku (v žiadnom prípade nesmie ísť pes na "voľno").

Dogtrekkingové akcie sú zvyčajne poriadané na 100 a viac kilometrov. Za najkratší dogtrekking môžeme považovať akciu na min 85 kilometrov. Môžu byť etapové, alebo rešpektujúce určený časový limit. Pri etapových akciách sa doporučuje dlžka etapy 40km.

Pretekári sú pri dogtrekkingu odkázaní sami na seba, do preteku vstupujú na vlastné nebezpečenstvo, sú si vedomí vlastnej zodpovednosti za seba a svojho psa.

Dogtrekking je kynologickým outdoorovým športom, ktorý vedie účastníkov k samostatnému rozvíjaniu fyzických a mentálnych (orientačných) schopností a zároveň rozvíja súhru a vzájomné pochopenie človeka a psa.

Na Slovensku existuje občianske združenie Dogtrekking, ktoré organizuje a uverejňuje kalendár podujatí "dogtrekov", na Slovensku sa zväčša organizujú mini a mid dogtreky, čo nie je až tak náročné (trvá jeden deň), ale pozor aj tieto zvládne človek s lepšou fyzickou kondíciou (osobná skúsenosť :D - ledva sme prišli do cieľa :D ). Avšak užijete si veľa zábavy, krásne pohľady na prírodu a pekné chvíle s Vaším štvornožcom. Ľudia, čo sa tomuto športu venujú, Vám veľmi radi poskytnú cenné rady a často spolu absolvujú "závod" v menších skupinkách.

 Bikejoring:

Ďalšie odvetvie ťažných športov obľúbené hlavne u tých, ktorí vlastnia len jedného psa a chcú sa venovať niektorému z rychlostných disciplín. Jazdci so psím záprahom v období, kedy nie je sneh, trénujú na kolieskových vozíkoch. Bikejöring sa vyvinul ako jedna z letných alternatív (okrem behu so psom a jazde na kolobežke so psom) pre tých, ktorí sa venovali zimným športom, napr. skijöringu. V našom miernom pásme býva, snáď okrem hôr, snehu skromne, a tak sa stal po čase samostatným športom.

Vhodné plemeno psa je rovnaké ako u iných ťažných športov. A tiež ako u nich začíname s plnou tréningovou záťažou až po ukončení telesného vývoja nášho psa. I keď je kondícia a zdravie jazdca veľmi dôležité, rovnako podstatné je zvládnutie techniky jazdy v nerovnom teréne.

Pes potrebuje dobre padnúci postroj typu "sprint" alebo "turist" (ako stopovací). Psovod, teda jazdec musí mať výbavu obsiahlejšiu. Samozrejme bicykel s hrubou vzorkou, tomu odpovedá horský závodný. Na začiatok a na rekreačné jazdy nám postačí akýkoľvek starší, ale vo výbornom technickom stave. Tzn. dobré brzdy, pevný rám a zosilnené špice. Pes je s bicyklom spojený odpruženým ťažným lanom dlhým asi 3 m. Pre jazdca je na závodoch povinná cyklistická prilba, je však nemenej nutná i pri tréningoch. Ďalšími vhodnými doplnkami sú chrániče kolien a lakťov. Takisto správne zvolená športová obuv je ďalšou zárukou bezpečnej jazdy. Nie len že sa nesmie na pedáloch šmýkať, ale tiež v nej budeme niekedy i behať. Cyklocomputer nie je nutný, ale ak ho máme, poskytne nám mnoho užitočných údajov o výsledkoch tréningu (priemerná rýchlosť, doba jazdy, celková dĺžka prejdenej trate i najvyššia rýchlosť, ktorú sme krátkodobo dosiahli).

 

Ďalšie zaujímavé športy pre psov sú dogfresbee, dogdancing, agility, skijorking, želám veľa zábavy s vaším domácim miláčikom.

 

—————

Späť